Zupa z dyni. Przepis idealny.

przepis na zupę z dyni
Moja babcia wyznawała zasadę, że w porządnym domu codziennie musi być zupa. Z przyjemnością stwierdzam, że dom mam porządny, ponieważ zupy uwielbiam i często je gotuję, choć przyznaję, że nie codziennie.

Lubię prostotę, a w gotowaniu przejawia się to tym, że szybkie i nieskomplikowane przepisy, składające się z małej ilości składników, łatwo podbijają moje kulinarne serce. Tak też było z zupą z dyni, którą gotuję od bardzo dawna. Używałam różnych dodatków, testując różne przepisy, dodając i eliminując składniki tak, aby znaleźć najbardziej odpowiadający mi smak. Gdy go w końcu znalazłam, jestem mu wierna. Zupa jest prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje znakomicie. 

Obecnie różne rodzaje dyni są dostępne w sklepach przez cały rok, co mnie niezmiernie cieszy, bo nie muszę czekać do jesieni, aby móc sobie tą zupą poprawić humor. Szczególnie w deszczowy i chłodniejszy, letni dzień. Jak na prosty przepis przystało, mamy tu tylko trzy składniki i przyprawy. Potrzebujemy zaledwie pół godziny czasu wolnego i możemy zajadać się tą lekkostrawną zupą, która, dzięki dodatkowi kurkumy, świetnie działa na cały przewód pokarmowy. Dla osób mających jakiekolwiek problemy z żołądkiem, zupa z dyni nie powinna wcale wychodzić z menu. Spróbujcie. 

Przepis na zupę z dyni. 

Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek (ja najbardziej lubię grecką, bo nie ma goryczki, typowej dla oliwy hiszpańskiej)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- pieprz do smaku

Wykonanie:
Dynię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i kroimy na kawałki. Dobra wiadomość dla osób, które odstrasza obieranie. Jeśli użyjecie dyni piżmowej, jak ja, nie musicie jej obierać. Skórka nadaje się do jedzenia i będzie po ugotowaniu miękka, jak sama dynia. 
Wrzucamy pokrojoną dynię do garnka, wlewamy wody mniej więcej do wysokości połowy dyni i gotujemy ją pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie blendujemy całość na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, oliwę i przyprawy. Jeszcze chwilę blendujemy i mamy gotową, lekkostrawną i pyszną potrawę. Ja lubię posypaną pestkami dyni, ale można posypać także posiekaną natką pietruszki, dodać grzanki, albo co kto lubi. 
Smacznego!  

przepis na zupę z dyni

przepis na zupę z dyni

przepis na zupę z dyni



Komentarze