Wszystko, czego nie wiesz o kaszy jaglanej. Plus przepis na szybki obiad. Kasza jaglana z pesto, serem kozim i pomidorami.

kasza-jaglana-ser-kozi

Odkąd poznałam kaszę jaglaną, jestem jej wielką fanką. O właściwościach prosa pisałam nieco w tym artykule. Dziś chciałabym rozszerzyć i trochę jeszcze uzupełnić ten temat. A także podać Ci przepis na mój ulubiony, ekspresowy obiad. Neutralność kaszy jaglanej, aromat bazyliowego pesto, słodycz pomidorów i kozi ser. Zestawienie doskonałe. 


Właściwości kaszy jaglanej.


Pod względem zawartości składników odżywczych kasza jaglana nie ma sobie równych. Jest bogata w witaminy z grupy B, szczególnie tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6). Znajduje się w niej dużo minerałów, w tym żelazo, miedź, fosfor, potas i magnez. Kasza jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a także mnóstwo złożonych węglowodanów. Jest więc bardzo wartościowym źródłem energii. Jest doskonały pokarmem dla mózgu, wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć, ponieważ zawiera dużo lecytyny. Przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Pełno w niej także antyoksydantów, neutralizujących wolne rodniki, czyli cząsteczki, których działanie prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się, a także do powstawania komórek nowotworowych.

Obecna w kaszy jaglanej witamina E przeciwdziała starzeniu się skóry. Ale tym, za co najbardziej lubię kaszę jaglaną, jest całe bogactwo krzemu, który utrzymuje w dobrej formie moje włosy, paznokcie i skórę. Krzem ma także świetny wpływ na stawy i kości, gdyż przeciwdziała ich odwapnianiu.

Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy. Ponieważ dieta przeciętnej osoby składa się głównie ze składników kwasotwórczych (mięso, nabiał, cukier, kawa), to właśnie kasza jaglana może wpłynąć na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Proso działa alkalizująco na organizm, który zakwaszony jest przez drożdżaki, zatem osoby cierpiące z powodu np. kandydozy powinny wprowadzić je do diety. Niektórzy twierdzą, że zakwaszenie to mit i termin wymyślony, jako chwyt marketingowy. Inni dowodzą, że zakwaszenie organizmu i kandydoza mogą skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym także chorobą nowotworową. Bezsprzeczne pozostaje jednak to, że kasza, jako całe bogactwo witamin, minerałów, złożonych węglowodanów oraz łatwo przyswajalnego białka, plasuje się na czele listy polskiej super żywności.

Jak już wiesz, ja jestem wielką entuzjastką tego niepozornego ziarna. Potrawy z jego udziałem są lekkostrawne i na długo sycą. Dobrze ugotowana kasza jaglana ma neutralny smak, jest więc doskonałą bazą dla mojej kulinarnej wyobraźni. Zachęcam Cię do włączenia prosa do Twojego menu. Nic nie tracisz, a zyskujesz zdrowie i dobre samopoczucie.


Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną.


Sposób gotowania kaszy jaglanej zależy od tego, do jakiej potrawy chcemy jej użyć. Czasami potrzebujemy kaszy mocno sypkiej, a czasami rozgotowanej, bardziej kleistej. Kluczowym jest w tym wypadku stosunek ilości suchej kaszy do ilości wody. Wynosi on 1:2, gdy chcemy otrzymać kaszę ugotowaną na sypko i 1:2½ (lub więcej), gdy potrzebujemy kaszy o kleistej konsystencji.

Kaszę zawsze przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się goryczki. Dlatego nie warto kupować kaszy w woreczkach, ponieważ i tak trzeba woreczek rozciąć, a kaszę wsypać na sitko i przepłukać. Jeśli tego nie zrobisz, kasza będzie gorzka i tylko się do niej zrazisz. Nie warto, kasza jaglana w woreczkach to żadne ułatwienie.

Kaszę zalewamy wodą w garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pozwalamy jej się gotować. Nie mieszamy podczas gotowania. Nie przykrywamy przykrywką, chyba, że chcemy otrzymać kaszę mocno kleistą.

Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać w lodówce ok. 3 dni. Ja zwykle gotuję większą ilość kaszy, żeby zawsze mieć porcję pod ręką. Po wyjęciu z lodówki, można podprażyć kaszę na patelni z dodatkiem oleju, np. kokosowego, albo podlać w garnku odrobiną wody i bardzo krótko zagotować.

Kasza jaglana na sypko (sposób 1)


Odmierz 1 szklankę kaszy jaglanej, wsyp ją na sitko i płucz pod bieżącą wodą tak długo, aż woda wypływająca spod sitka będzie przezroczysta. Trwa to ok. 2 min.

Włóż wypłukaną kaszę do garnka, dodaj 2 szklanki zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania. 

Kasza jaglana na sypko (sposób 2)

 
Odmierz 1 szklankę kaszy jaglanej, wsyp ją do garnka z grubym dnem i praż do momentu, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką, żeby kasza się nie przypaliła. Uprażoną kaszę zalej gorącą wodą i odcedź na sitku. Przepłucz lekko pod ciepłą, bieżącą wodą.

Włóż kaszę do garnka, dodaj 2 szklanki gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania.

W ten sposób warto przygotowywać kaszę zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ działa mocno ogrzewająco na organizm. 

Kasza jaglana bardziej kleista


Odmierz 1 szklankę kaszy jaglanej, wsyp ją na sitko i płucz pod bieżącą wodą tak długo, aż woda wypływająca spod sitka będzie przezroczysta. Trwa to ok. 2 min.
Włóż wypłukaną kaszę do garnka, dodaj 2½ szklanki zimnej wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Nie mieszaj kaszy podczas gotowania.

Kasza jaglana na mleku


Zamiast na wodzie, można ugotować kaszę jaglaną na mleku zwykłym lub roślinnym. Szczególnie w wersji śniadaniowej tak ugotowana kasza świetnie smakuje. Postępujemy tak, jak podczas gotowania kaszy z udziałem wody, tylko używamy wybranego mleka. Od nas zależy, czy chcemy kaszę sypką, czy bardziej kleistą. 


Kasza jaglana z pesto, serem kozim i pomidorami – przepis.

 

Składniki (2 porcje):


1½ szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko

garść pomidorków koktajlowych

5 pomidorów suszonych (w zalewie z oliwy lub oleju)

100 g sera koziego miękkiego (np. w talarkach z Lidla)


Do przygotowania pesto:

pęczek bazylii

1/3 szklanki orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika

1/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku


Dla kompletnie niemających czasu:

3 łyżki gotowego pesto o sprawdzonym, dobrym składzie

 

Wykonanie:


Przygotowujemy pesto. Jeśli mamy dobry blender kielichowy, umieszczamy w nim wszystkie składniki pesto i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jeśli jesteśmy zdani na ręczny blender typu „żyrafa”, moczymy przez pół godziny orzechy nerkowca lub ziarna słonecznika w wodzie. Odcedzamy, dodajemy posiekaną bazylię, oliwę i przyprawy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z ok. 3 łyżkami pesto. Resztę pesto przekładamy do czystego słoiczka, zakręcamy szczelnie i przechowujemy w lodówce.

Do ciepłej kaszy z pesto dodajemy rozdrobniony ser kozi, lekko mieszamy. Układamy kaszę na talerzach, obkładamy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Podajemy.

 

Smacznego! 

 

kasza-jaglana-ser-kozi


 

Inne, doskonałe przepisy z udziałem kaszy jaglanej:

 

 

Jaglanka na mleku kokosowym z masłem orzechowym i rodzynkami.

 

Pasztet z batatów i kaszy jaglanej.

 

 

 

Jeśli ten wpis wydał Ci się wartościowy, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz.

 

Możesz też udostępnić ten post dalej:

2 komentarze:

  1. WOW! Niesamowity przepis, muszę wypróbować! Może w końcu to kasza jaglana pomoże mi na moje włosy. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto jeść kaszę regularnie. Już po miesiącu widać pierwsze efekty wzmocnienia włosów. A dobre samopoczucie i lekkość przychodzi jeszcze szybciej :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2019 Drugie imię , Blogger