Kuchnia roślinna w prostej odsłonie. Przepis na placki z cukinii.

placki-z-cukinii-przepis


Kuchnia roślinna ma przede mną coraz mniej tajemnic. Jem mało mięsa i widzę, że to mi służy. Czuję się lekko i nawet wtedy, gdy się przejem, uczucie pełności szybko mija. Tak, tak, zdarza mi się zjeść za dużo, ponieważ bardzo lubię jeść. Ty też? No to jest już nas dwoje. A potrawy jarskie, jak się mówiło dawniej, zanim świat zwariował na punkcie wegetarianizmu, potrafią być niesamowicie urozmaicone i pyszne. 

Według mnie, kuchnia roślinna jest niezwykle inspirująca. Kluczową rolę, oprócz warzyw, grają w niej przyprawy. Ja uwielbiam smaki Bliskiego Wschodu, dlatego garam masala, kurkuma, czy imbir są zawsze obecne w mojej kuchni i dodaję je do wielu potraw. Nawet, jeśli przepis tego nie przewiduje. Najbardziej bowiem lubię eksperymentować.  Przepis, przepisem, a ja lubię gotować po swojemu. Kuchnia roślinna jest idealna do takich eksperymentów.

Przeglądam książki kucharskie, ale są one dla mnie raczej inspiracją, niż wyrocznią. Przepisy lubię tworzyć sama. Zmieniam składniki, urozmaicam smaki przyprawami, które lubię, eksperymentuję. Czasami dodanie jakiegoś nieoczywistego składnika zmienia zwykłą potrawę w małe dzieło sztuki, czy raczej smaku. Zdarza się też, że moje starania nie kończą się wymarzonym smakiem, ale z tym jestem pogodzona. Bez eksperymentów nie byłoby najlepszych dań. 

Latem bogactwo warzyw i owoców potrafi onieśmielić. Jest ich tak dużo i wszystkich chciałoby się spróbować... Wiadomo jednak, że pojemność żołądka jest ograniczona. Z kolei z moimi kubkami smakowymi jest tak, że jak mi coś zasmakuje, to mogę to jeść w nieskończoność i nie tęsknię za innymi potrawami. Potem się budzę i zaczynam żałować, że np. truskawki już się skończyły, a ja nie najadłam się ich do syta, zajęta akurat cukinią i malinami. 

Tego lata to właśnie cukinia skradła mi serce. Jem i jem i nie mogę się nasycić. Cukinia jest obecnie dostępna w zasadzie przez cały rok, ale jednak ta letnia jest najsmaczniejsza. Niby taka  niepozorna, niektórzy twierdzą nawet, że bez smaku, jednak odpowiednio doprawiona, dla mnie jest królową stołu. 

Dziś zapraszam Cię do mojego domu na placki z cukinii. Przepis, modyfikowany przeze mnie od początku wakacji, nabrał już kształtu, z jakiego jestem całkowicie zadowolona. Proste składniki i przyprawy, które nie zmieniają zbytnio delikatnego smaku cukinii. Kuchnia roślinna w bardzo prostym, ale pysznym wydaniu. Spróbuj. Mało pracy, a efekt wspaniały. Placki z cukinii to danie, którego smak możesz zmieniać przy pomocy dodatków. Podaj je z kwaśną śmietaną, jak tradycyjne placki ziemniaczane. Albo posyp startym parmezanem i włóż na chwilę do piekarnika.

Ciekawa jestem, czy Ty też lubisz puścić wodze fantazji i eksperymentować w kuchni. Jeśli nie, to spróbuj. Zobacz, ile satysfakcji daje odkrywanie nowych smaków i kulinarnych połączeń.
 

 

Przepis na placki z cukinii. 

 

Składniki:


1 duża cukinia (lub 2 mniejsze),
1 spora cebula, drobno posiekana,
1 jajko,
3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub 6 łyżek mąki pszennej, jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem),
sól, pieprz, kurkuma (w ilościach, jakie preferujesz, ja lubię sporo pieprzu, daję pół łyżeczki),
olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:


Zetrzyj cukinię na średnich oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Odrobinę posól i pozostaw na 15 min., aż cukinia puści sok, który ścieknie przez sitko. Następnie wygnieć resztę soku rękoma i przełóż cukinię do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj masę łyżką. Smaż niewielkie placuszki, smarując za każdym razem patelnię olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego. Gdy jedna strona dobrze się zrumieni, odwróć delikatnie placki i ponownie smaż do zrumienienia. Podawaj, jak lubisz. Nawet solo są doskonałe. Z podanych składników wychodzi ok. 10 placków.

Dodatek kurkumy nadaje plackom z cukinii soczysty, zielono-żółty kolor. Jest to niesamowita przyprawa. Jedna z najlepszych naturalnych substancji przeciwnowotworowych, działająca przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Kurkuma hamuje procesy zapalne w organizmie i redukuje zły cholesterol. Dwie, trzy szczypty dodane w przepisie, nie mają znaczącego wpływu na smak placków, ale podkreślają zielony kolor cukinii i dodają nam zdrowia.

Smacznego!


placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis

placki-z-cukinii-przepis





Jeśli ten wpis wydał Ci się wartościowy, udostępnij go, proszę:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2019 Drugie imię , Blogger