Niedzielne śniadanie mistrzów. Przepis na domowe powidła śliwkowe bez cukru.


sniadanie-mistrzow


Niedzielny poranek to dla mnie czas, gdy nie muszę się spieszyć. Wałęsam się po domu z kubkiem kawy w ręku, przysiadam na schodach i spoglądam na ogród. Zieleń zawsze mnie uspokaja. Sprawia, że wolniej oddycham, spokojniej myślę o nadchodzących wydarzeniach i doceniam to, co już mam. Takie wyciszenie jest mi bardzo potrzebne. 
 
Zanim zacznę ogarniać śniadanie, włączam ulubioną muzykę. Ostatnio zachwyciła mnie Joanna Bejm i jej interpretacja wierszy Haliny Poświatowskiej. Z taką muzyką i treścią zapowiada się poranek idealny. Do pełni szczęścia potrzebuję jeszcze pysznego śniadania, a takie potrafi zrobić jedynie mój mąż. Jego omlety biją na głowę wszystkie inne dania. Są puszyste i po prostu rozpływają się w ustach. Niedzielne śniadanie mistrzów. Ja wyjmuję ze spiżarni słoik naszych ulubionych, domowych powideł śliwkowych. Z omletem stanowią duet idealny. 
 
Co roku zamykam kilka kilogramów śliwek w słoikach. Podczas ich przygotowywania dom pachnie obłędnie. To niesamowite, jak w prosty sposób można cieszyć się ze spraw codziennych. Najprostszych wydarzeń, w których uczestniczymy.  
 
Teraz, jesienią, warto poświęcić trochę czasu na to, by mieć na zimę własne powidła. Są niezwykle proste w przygotowaniu, zawierają tylko jeden składnik - śliwki, nie zawierają cukru i można się nimi bezkarnie objadać. Polecam Ci mój przepis, z którego korzystam w każdym roku o tej właśnie porze. Później przez cały rok wykorzystujemy powidła śliwkowe do omletów i naleśników. 
 
Zrób coś pysznego dla siebie i swojej rodziny. Dodam jeszcze, że powidła śliwkowe doskonale nadają się do podjadania ze słoika zawsze wtedy, gdy ogarnie Cię ochota na coś słodkiego. Jak można z tego nie skorzystać?

 
Przepis na domowe powidła śliwkowe bez cukru.

Potrzebne będą:
  • 4 kg śliwek węgierek,
  • duży garnek o grubym dnie, 
  • łyżka drewniana, 
  • 5 słoików 450 - 500 ml.

A oto, jak zrobić domowe powidła śliwkowe:

Śliwki dokładnie umyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestkę. Śliwki włożyć do garnka i podgrzewać, aż delikatnie puszczą sok. Gotować na wolnym ogniu 4 godziny, mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Przykryć pokrywką i odstawić. Następnego dnia zdjąć pokrywkę, a gotowanie i mieszanie powtórzyć. Trzeciego dnia gotować kolejne 4 godziny, w międzyczasie przygotować umyte słoiki. Napełniać słoiki gorącymi powidłami, zakręcać i pasteryzować w piekarniku. Jest to doskonały i prosty proces pasteryzacji. Nagrzewam piekarnik do 100°C, wstawiam umyte i osuszone słoiki, a po 20 minutach wyjmuję je i napełniam powidłami. Zakręcam wyparzonymi nakrętkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut. Pasteryzuję w temp. 100°C, wyłączam piekarnik i pozostawiam słoiki do całkowitego ostygnięcia. Wklęśnięte pokrywki mówią mi o tym, że powidła mogą być bezpiecznie przechowywane w spiżarni.

Początkowo powidła mogą wydawać się rzadkie, ale zgęstnieją po ostygnięciu. Szukaj dobrych węgierek, bo to w nich tkwi tajemnica doskonałych powideł. Degustuj przed zakupem i wybieraj te najbardziej słodkie.


Jesień to piękna pora roku. Warto się zatrzymać i zachwycić jej kolorami. Są niepowtarzalne i szybko przemijają. Dlatego pośpiesz się, jeszcze zdążysz dostrzec to, co ulotne.














Jeśli ten wpis wydał Ci się wartościowy, udostępnij go, proszę:

2 komentarze:

  1. Odkąd jestem mamą przykładam dużą większą uwagę do tego co je nie tylko moje maleństwo, ale i ja sama, dlatego domowe wyroby to aktualnie nr 1 w mojej kuchni :) Pod koniec sierpnia nazbierałam duuużo super dojrzałych śliwek u teścia i powidła zagościły również w mojej lodówce - mała uwielbia wcinać z nimi codziennie rano kaszkę <3 I wcale jej się nie dziwię, bo wyszły pyszne! Do swoich dodałam też cynamon - polecam :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie. Cynamon to niesamowita przyprawa, bardzo zdrowa, ale chyba obecnie niedoceniana. Uściski :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2019 Drugie imię , Blogger